Waarom blijft het plakken en hoe kunt u dit voorkomen?
Ten eerste is het altijd interessant om te weten waarom het beslag van uw taarten aan de bakvorm blijft kleven. Meestal is dit te wijten aan te hoge hitte, een slecht voorbereide bakvorm en suiker. Het is namelijk vaak dit laatste ingrediënt dat karamelliseert op de wanden en ervoor zorgt dat de taart blijft kleven.
Het resultaat: de korst blijft aan de bakvorm kleven, terwijl de rest van de cake langzaam op het aanrecht in elkaar zakt. Teleurstelling gegarandeerd.
De magische truc? Een goed voorbereide bakvorm
Als u geen siliconen bakvorm hebt, geen paniek. Vet uw bakvorm gewoon in zoals een chef-kok. Neem een kwastje of uw vingers en bestrijk de vorm met gesmolten boter of plantaardige olie. Strooi er vervolgens een beetje bloem overheen. Schud het overtollige bloem eraf en klaar is Kees.
U krijgt een licht met bloem bestrooid oppervlak dat voorkomt dat het deeg in alle hoekjes blijft plakken.
Geen bakpapier? Geen probleem
Als u geen bakpapier bij de hand hebt, is dat ook geen probleem. Probeer eens een siliconen bakmat. Deze is herbruikbaar, gemakkelijk schoon te maken (want vaatwasmachinebestendig) en dus erg praktisch.
Anders kunt u altijd nog het oude trucje gebruiken: vouw een stuk gewoon bakpapier op maat van uw bakvorm en bestrijk het goed met boter. Het is niet ideaal, maar het kan u uit de nood helpen en uw bakvorm (en uw cake) redden.
Laat uw cakes afkoelen
Duik niet meteen op uw cake zodra hij uit de oven komt. Geef hem de tijd om op te stijven. Tien minuten is perfect. Draai de bakvorm vervolgens voorzichtig om op een rooster en zie hoe de magie van uw bereiding werkt.
Een bekrast, oud of te dunne bakvorm is een recept voor rampspoed. Investeer in een goede bakvorm, dat is het laatste advies dat u moet onthouden. Sla vervolgens nooit het insmeren met boter of olie over, zodat uw cakes er vanzelf uitglijden. En als bonus hoeft u niet meer achter bakpapier aan te rennen.