Veel mensen weten door gebrek aan kennis niet hoe ze een airfryer optimaal kunnen gebruiken, maar deze heeft functies zoals de stand ‘Bakken’ of ‘Vis’ die veel sappigere resultaten opleveren.
Het gebruik is echter vaak beperkt tot frituren zonder olie, waardoor ze niet volledig tot hun recht komen, wat soms resulteert in erg droog voedsel. Net als bij magnetrons houden we het bij de basisfunctie en vergeten we dat deze apparaten specifieke programma’s hebben die de textuur en smaak van voedsel verbeteren om echt heerlijke gerechten te maken.
Daarom hebben we het vandaag over een weinig bekende maar zeer nuttige functie van airfryers: de ‘Bak of Vis’-stand, die voorkomt dat voedsel uitdroogt en al zijn smaak verliest.
De andere functies van de air fryer
Gelukkig zijn nieuwere airfryers niet beperkt tot olievrij frituren en verder weinig. Veel van de huidige modellen hebben bak- en visfuncties die worden gekenmerkt door een zachtere bereiding van voedsel dat snel uitdroogt.
Het geheim? Deze nieuwe programma’s veranderen niet alleen de temperatuur, maar ook de snelheid van de interne ventilator, waardoor de stroom hete lucht wordt verminderd zodat het voedsel zijn sappigheid niet verliest en het resultaat een veel malsere, volle maaltijd is.
Deze mildere manier van koken is ideaal voor delicate ingrediënten: kipfilet, entrecote, garnalen of zelfs zoete recepten zoals muffins. Daarnaast is een van de meest positieve dingen van de ‘air fryer’ dat je de tijd of de exacte temperatuur niet in de gaten hoeft te houden, omdat al deze nieuwe functies voor jouw gemak zijn geprogrammeerd.
Aan de andere kant kun je, om alle recepten nog beter te maken, vlees en vis op tijd marineren, of het is ook een goede methode om de papillotechniek te gebruiken, waarbij je dit voedsel in groentepapier wikkelt om de sappen te bewaren en het resultaat 10 keer beter is.
Veelgemaakte fouten bij het gebruik van een air fryer
Zoals we in het begin al zeiden, maken veel mensen geen goed gebruik van dit apparaat door een gebrek aan kennis van de functies ervan, waardoor er dagelijks onbedoeld fouten worden gemaakt.
Een van de meest voorkomende fouten is het overladen van de mand, want als er veel voedsel in zit, circuleert de lucht niet goed en wordt het koken ongelijkmatig, waardoor sommige delen half rauw blijven en andere overgaar. Een andere fout is het niet voorverwarmen van de friteuse, wat heel belangrijk is voor voedsel zoals bladerdeeg of diepvriesaardappelen, die die warmte nodig hebben om perfect en knapperig te worden.
Het is ook belangrijk om het voedsel halverwege te roeren , zodat het aan alle kanten goed gaar is zonder dat je meer olie hoeft toe te voegen. Daarnaast is het niet aan te raden om vloeistoffen of zeer vochtig deeg te bakken, omdat de vrijgekomen stoom de verwarmingselementen van de air fryer kan beschadigen en bederven.