Op welke temperatuur moet je je koelkast en vriezer instellen voor een optimale bewaring?

We kunnen ons een leven zonder koelkast of vriezer nauwelijks voorstellen. Toch weten veel mensen niet wat de ideale temperaturen zijn om verspilling tegen te gaan en de kwaliteit van producten te behouden. Bij te lage temperaturen bederven sommige voedingsmiddelen en verbruik je te veel elektriciteit; bij te hoge temperaturen verspreiden bacteriën zich snel.

Hoe stel je deze twee huishoudelijke apparaten dan goed in? Zoals je zult zien, zijn de gezondheidsaanbevelingen heel duidelijk – er is op dit gebied niet echt sprake van persoonlijke voorkeuren! Het blijft echter belangrijk om ervoor te zorgen dat deze temperaturen worden gehandhaafd, door ze regelmatig te controleren en goede gewoonten aan te nemen voor het koelen en invriezen. Hieronder vind je onze uitleg en praktische tips voor een optimale bewaring.

Waarom is de temperatuur zo belangrijk?

De koelkast en de diepvriezer zijn twee huishoudelijke apparaten die onmisbaar zijn in ons moderne leven. Ze stellen ons in staat om voedingsmiddelen relatief lang te bewaren, terwijl sommige daarvan in minder tijd dan nodig is om ‘bacterie’ te zeggen, zouden bederven. Kou vertraagt namelijk de groei van deze micro-organismen, terwijl ze zich bij warmte veel sneller ontwikkelen. De temperatuur in deze apparaten is echter zo belangrijk omdat er zeer nauwkeurig bepaalde niveaus zijn waarop deze ontwikkeling wordt geremd. Met andere woorden, het volstaat niet om je hand in de koelkast te steken en te zeggen “hé, dat is koel” om er zeker van te zijn dat hij goed is ingesteld. Een verkeerde temperatuur, zelfs maar een paar graden, kan de vermeerdering van ziekteverwekkende bacteriën bevorderen en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vooral voor ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Hoewel deze gezondheidsreden het belangrijkst is, heeft de temperatuur ook invloed op de versheid en de voedingsstoffen van onze voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen verliezen namelijk hun voedingswaarde als ze niet op de juiste temperatuur worden bewaard. Ook de textuur kan worden aangetast: fruit en groenten kunnen bijvoorbeeld voortijdig verwelken, terwijl vlees en vis sneller bederven.

Ten slotte is het niet voldoende om uw apparaten op de minimumtemperatuur in te stellen om u geen zorgen te hoeven maken over bacteriën: dit is een onnodig energieverbruik. Door de temperatuur te optimaliseren, verlengt u de levensduur van uw apparaten en verlaagt u uw energierekening.

Welke temperatuur voor de koelkast?

Agentschap voor voedselveiligheid, milieu en gezondheid (Anses) adviseert een temperatuur tussen 0 en 4 °C op het koudste punt van het apparaat. De temperatuur mag idealiter niet hoger zijn dan 5 °C, omdat vanaf deze temperatuur veel ziekteverwekkende bacteriën kunnen ontstaan (te beginnen met salmonella, de belangrijkste oorzaak van voedselvergiftiging).

Bent u iemand die zijn koelkast volpropt en voedsel neerzet waar het past? Let op! In sommige koelkastmodellen wordt de lucht niet gecirculeerd of geventileerd. Dat betekent dat de temperatuur niet overal in de koelkast gelijk is. Deze zogenaamde ‘statische’ koelkasten worden doorgaans in vier verschillende zones onderverdeeld. Het is belangrijk om deze zones te onderscheiden, omdat dit van invloed is op de optimale bewaring van uw levensmiddelen. Het is waar dat wanneer u een groot gezin heeft, of gewoon wanneer u uw boodschappen moet plannen (bijvoorbeeld wanneer u op het platteland woont), het vullen van uw koelkast soms lijkt op een spelletje tetris. Maar dat betekent niet dat u de koelketen uit het oog mag verliezen.

Deze ‘statische’ koelkasten zijn meestal kouder aan de onderkant (tenzij ze zijn uitgerust met een vriesvak bovenin). Er zijn vier delen:

  • de koude zone, meestal onderaan de koelkast (tussen 0 en 4 °C), is voor de meest gevoelige voedingsmiddelen: rauw vlees en vis, rauwe melk, eierbereidingen, kant-en-klaarmaaltijden, diepvriesproducten (idealiter de avond ervoor in de koelkast zetten), enz.
  • de koelzone, boven en groter (tussen 4 en 6 °C), voor gekookt vlees en vis, zuivelproducten en kaas;
  • De koelkastdeur, die het dichtst bij de buitenlucht staat en dus gevoelig is voor warmteverlies, is best voor minder gevoelige producten en/of producten die snel worden geconsumeerd: kruiden, jam, boter, eieren, geopende flessen melk en vruchtensap.
  • De groentelade, die apart staat, is best voor groenten.

Als u een koelkast met ventilatie of luchtcirculatie heeft, hoeft u zich niet echt zorgen te maken over de indeling: de luchttemperatuur is overal in de koelkast ongeveer gelijk, dus u kunt uw producten neerzetten zoals u dat wilt.

De temperatuur van uw koelkast regelen is geen rocket science: als ze geen elektronische bediening hebben, is er meestal een nummerwiel of een schuifknop. Het hoogste nummer komt overeen met de koudste stand: we raden aan om deze in te stellen op ongeveer 60 % van de maximale koelcapaciteit en vervolgens aan te passen indien nodig. Let echter op: als u de koelkast te vaak opent, als er rijp in zit, als hij te vol is… kan de temperatuur binnenin stijgen.

Een goede manier om dit te controleren is door een thermometer voor de koelkast aan te schaffen. Het volstaat niet om deze in het apparaat te plaatsen en te wachten – dan krijgt u alleen de temperatuur van de lucht. Dompel hem in een glas water, laat hem een paar uur afkoelen en meet vervolgens de temperatuur, die nu overeenkomt met de temperatuur waarop uw levensmiddelen worden bewaard!

Welke temperatuur voor de vriezer?

Voor de vriezer is de aanbevolen ideale temperatuur -18 °C. Bij deze temperatuur blijven voedingsmiddelen het langst vers, behouden ze hun smaak, textuur en voedingswaarde en wordt de groei van bacteriën maximaal vertraagd, zonder dat er onnodig energie wordt verbruikt (sommigen raden een temperatuur tussen -24 en -18 °C aan, maar dat zou alleen maar meer elektriciteit verbruiken).

Net als bij de koelkast kunnen ook andere factoren van invloed zijn op de prestaties van uw vriezer. Idealiter mag deze niet te leeg zijn (dan moet hij meer energie verbruiken om een voldoende lage temperatuur te handhaven) en niet te vol (dan kan de koude lucht niet goed circuleren tussen de levensmiddelen). Vergeet ook niet om hem regelmatig te ontdooien, want een laagje ijs van slechts 3 mm is al voldoende om uw energierekening met 30 % te doen stijgen. Houd er rekening mee dat ook andere factoren, zoals de plaats waar uw diepvriezer staat (vanwege de omgevingstemperatuur), van invloed kunnen zijn op het vermogen om de gewenste temperatuur te handhaven en op het verbruik.

Normaal gesproken werken de instellingen op dezelfde manier als bij een koelkast. Stel hem in op 60% van zijn maximale capaciteit (bijvoorbeeld op 3 als hij is ingedeeld van 1 tot 5).

Houd in gedachten

Zoals gezegd, is het niet nodig om de temperatuur van uw koelkast of vriezer lager in te stellen dan de aanbevelingen in dit artikel: dit is onnodig energieverbruik. Vermijd ook enkele veelgemaakte fouten. Een daarvan is de deur te lang open laten staan: elke langdurige opening verhoogt de temperatuur in het apparaat. Zet ook geen warme gerechten in de koelkast, want ook dat verhoogt de binnentemperatuur en dus het energieverbruik van uw apparaat, en heeft bovendien een negatieve invloed op de andere producten in de koelkast.