Een studie toont aan dat extra vierge olijfolie lichaamsfuncties op cellulair niveau beïnvloedt en zo een positieve invloed heeft op de gezondheid van het hart
Een van de dingen waar Spanje wereldwijd het meest om bekend staat, is de hoge levensverwachting, die onder andere te danken is aan het mediterrane dieet. Deskundigen twijfelen er niet aan dat er een verband bestaat tussen beide concepten en daarom is het dieet van de mediterrane bevolking een van de meest aanbevolen voedingspatronen ter wereld. Ons land levert een van de belangrijkste ingrediënten van dit dieet, zonder welke het niet te begrijpen zou zijn en waaraan veel van de voordelen ervan te danken zijn: olijfolie.
Niet alleen alcohol is verantwoordelijk voor leverkanker
Nu bevestigt een nieuwe internationale studie de status van extra vierge olijfolie (EVOO) als een belangrijk voedingsmiddel voor de preventie van hartziekten en voor een gezond ouder worden. Onderzoekers van het IMDEA Alimentación (Madrid), het CEBAS-CSIC (Murcia) en de Universiteit van Padua (Italië) hebben fenolverbindingen in deze olie geïdentificeerd – met name hydroxytyrosol – die een doorslaggevende rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Deze natuurlijke stof, die in grote hoeveelheden in extra vierge olijfolie voorkomt, wordt in verband gebracht met een vermindering van de oxidatie van LDL-cholesterol, het zogenaamde ‘slechte cholesterol’. Wetenschappers hebben zelfs kunnen vaststellen dat het een directe invloed heeft op een van de vroegste stadia van atherosclerose, een aandoening die leidt tot aderverkalking en aan de basis ligt van talrijke cardiovasculaire aandoeningen.
Wat olijfolie doet in je lichaam
Maar het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Nutrition & Food Research, gaat nog verder: het toont voor het eerst bij mensen aan hoe hydroxytyrosol het epigenoom beïnvloedt. Dat betekent dat het de manier waarop bepaalde genen tot expressie komen kan veranderen zonder de sequentie ervan te wijzigen, wat de deur opent naar gepersonaliseerde therapieën en voedingsstrategieën.
“Deze resultaten geven ons een veel duidelijker beeld van de moleculaire mechanismen achter de gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie.” Dat zeggen de wetenschappers Alberto Dávalos (IMDEA Alimentación), Juan Carlos Espín (CEBAS-CSIC) en Francesco Visioli (Universiteit van Padua), die ook uitleggen dat “aangetoond is dat suppletie met hydroxytyrosol invloed heeft op het epigenoom en de afscheiding van exosomen bevordert, die bepaalde specifieke microRNA’s transporteren die afkomstig zijn van de inname van deze fenolverbinding”.
Exosomen, kleine blaasjes die moleculaire boodschappen tussen cellen transporteren, onthullen de weg die hydroxytyrosol aflegt in ons lichaam. Hierin zijn microRNA’s geïdentificeerd die betrokken zijn bij belangrijke processen die verband houden met hart- en vaatziekten, zoals de reactie op lage zuurstofniveaus, de functie van gladde spiercellen en het behoud van het vaatendotheel.
Ook potentieel bij kanker
Het onderzoek is het afgelopen jaar uitgevoerd bij mensen, die een supplement van 25 milligram hydroxytyrosol per dag in de vorm van olie kregen. Hiervoor werd een groot multidisciplinair team ingezet. Naast de drie hoofdonderzoekers hebben ook M. Carmen López, Joao Tomé-Carneiro, Andrea del Saz, María Carmen Crespo, Carmen Mazarío, María Ángeles Ávila, Luis A. Chapado, Lidia Daimiel en Victoria Martín.
Bovendien zijn er epigenetische veranderingen vastgesteld die mogelijk ook buiten het hart van belang zijn: sommige microRNA’s worden in verband gebracht met oncologische aandoeningen (kanker), wat nieuwe onderzoeksmogelijkheden biedt voor de kankerbestrijdende werking van EVOO. “Dit is een stap voorwaarts voor nieuw onderzoek naar deze moleculen en ook voor de opname van nieuwe elementen in onze voeding met het oog op een betere gezondheid en het voorkomen van veelvoorkomende aandoeningen”, benadrukken de onderzoekers.
Deze bevindingen komen op een moment dat de rol van Spanje als wereldleider in de productie van olijfolie steeds sterker wordt. Ons land produceert 45% van de wereldwijde olijfolie en 70% van de totale productie van de Europese Unie, waardoor het niet alleen een gastronomische referentie is, maar ook op wetenschappelijk en medisch gebied. De Spaanse “vloeibare goud” is niet alleen een juweel van de mediterrane traditie. Olijfolie is ook een instrument met het potentieel om de toekomst van precisievoeding en gepersonaliseerde ziektepreventie te veranderen.