Je hoeft geen keukenexpert te zijn om kersen goed te bewaren en te voorkomen dat ze gaan rotten. Het is namelijk af te raden om ze af te spoelen als u ze niet meteen gaat eten. Stilstaand water kan schimmelvorming versnellen. U kunt ze dus gerust een paar dagen in de koelkast bewaren. Voordat u ze eet, kunt u ze even afspoelen en afdrogen met keukenpapier. U kunt ze ook ongeveer 15 minuten in een mengsel van water en witte azijn leggen als u ze grondiger wilt reinigen.
Maar voordat u een van deze stappen uitvoert, is er nog iets anders dat u absoluut moet doen.
“Er kan zich namelijk een ongewenste gast onder de schil van de kersen verstoppen, zelfs als ze er perfect en smakelijk uitzien”, waarschuwt Mike Casey. Ze zijn onschadelijk voor de gezondheid, maar toch weerzinwekkend: het zijn insectenlarven die meestal afkomstig zijn van vliegen. Vliegen leggen hun eitjes op het oppervlak van de vrucht, waar de larven uitkomen en zich voeden met het sappige vruchtvlees. Maar wees gerust, deze nogal onaangename ontdekking kan gemakkelijk worden voorkomen!
Om te voorkomen dat u per ongeluk op een larve bijt, “volstaat het om de kersen doormidden te snijden en het vruchtvlees snel te inspecteren voordat u ze opeet”, aldus de fruitspecialist. “Deze nieuwe gewoonte lijkt misschien vervelend, maar het voorkomt onaangename verrassingen”.
Voordat u zich zorgen maakt over larven in kersen, is het belangrijk om te weten hoe u fruit kiest bij de groenteboer of in de supermarkt. Ook hier heeft de producent waardevolle tips. “Om kersen op hun best te proeven, moet u fruit kiezen met een gladde, glanzende en goed gekleurde schil. De steel moet groen, soepel en goed vastzitten”, adviseert Mike Casey. “Kies ook voor stevig fruit met een knapperige schil, want zachte kersen zijn niet lekker.” Goede tips voor een optimale smaakbeleving!