Ontdek de eigenschappen van dit deel dat we altijd weggooien en hoe je kunt profiteren van al zijn kwaliteiten.
Wanneer we knoflook pellen, is het eerste wat we doen de schil weggooien omdat we er geen nut voor zien. Wat maar weinig mensen weten, is dat dit deel van de groente heel nuttig kan zijn voor gebruik in de tuin.
Plantenexperts suggereren dat de schil van knoflook een waardevolle bron voor plantenverzorging kan worden. Het is een eenvoudige truc, ze weken in water, die helpt om hun eigenschappen optimaal te benutten.
Waarom knoflookschillen in water gebruiken voor planten?
De schillen bevatten voedingsstoffen en antioxidanten die, wanneer ze in water worden gedrenkt, de grond verrijken en een gezonde groei bevorderen, dus het werkt als een natuurlijke meststof.
Bovendien staat knoflook bekend om zijn antibacteriële, schimmelwerende en afstotende eigenschappen, die ongedierte zoals schadelijke mijten en schimmels helpen bestrijden. Op deze manier kunnen planten sterker en resistenter worden.
Hoe bereid en gebruik je knoflookschillenwater voor je planten?
- Was de schillen grondig om vuil of stof te verwijderen.
- Doe ze in een glazen bak met water, bij voorkeur lauwwarm.
- Laat het 8 tot 12 uur op kamertemperatuur staan zodat het water kan trekken.
- Zeef het water om vaste deeltjes te verwijderen.
- Gebruik het water vervolgens om de basis van je planten te besproeien, waarbij je de bladeren niet te nat maakt om schimmel te voorkomen.
- Gebruik het een keer per week of om de 10 dagen voor het beste resultaat.
Voorzorgsmaatregelen om rekening mee te houden
Het is belangrijk om geen water te gebruiken dat langer dan 24 uur heeft gestaan om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
Aan de andere kant is het belangrijk om niet te veel te gebruiken, omdat sommige plantengevoelig kunnen zijn voor knoflook. Houd dus in gedachten hoe je planten erop reageren en pas de frequentie aan indien nodig.
Met deze eenvoudige truc kun je keukenafval veranderen in een krachtige bondgenoot voor je tuin. Wist je dat?