Wilt u een ei perfect koken en pellen? Volg dan de tips van de wetenschap: resultaat gegarandeerd!

Als u denkt dat onderzoekers geen tijd verspillen aan kleine dingen, zult u misschien verbaasd zijn over wat de wetenschap al heeft ontdekt over de beste manier om een ei te koken en te pellen zonder problemen.

Een ei koken is niet erg wetenschappelijk: vier minuten nadat het water kookt, is het eigeel zacht en het eiwit smeuïg. Voor een romig eigeel wordt 7 tot 8 minuten aanbevolen, maar een goed gekookt ei met een stevig eigeel heeft 10 tot 12 minuten nodig.

Als u zin heeft in een gepocheerd ei waarvan de dooier over het bord loopt, volstaat drie minuten in kokend water met een snufje zout en een eetlepel azijn.

Dit zijn de tijden die door chef-koks worden aangegeven, maar volgens wetenschappers is het koken van een perfect ei een veel langer proces dan de meeste mensen geduld voor hebben.

We sluiten af met het recept dat dit jaar in het wetenschappelijke tijdschrift Communications Engineering is gepubliceerd. Dompel de eieren twee minuten onder in kokend water (100 °C) en doe vervolgens hetzelfde in lauw water van 30 °C.

Het lijkt niet zo ingewikkeld, maar bereid u voor op het moeilijkste deel: herhaal deze cyclus gedurende 32 minuten. Dit is de methode van dynamische warmteverdeling, ook wel periodiek koken genoemd, waardoor het eiwit en de eidooier hun ideale textuur krijgen.

Tips om de schaal zonder gedoe te verwijderen

Tijd is een echte hindernis om de instructies van wetenschappers op te volgen. Maar als u zich aan de door de chef-koks aangegeven tijden houdt, kan er niets misgaan. Dat is anders wanneer u een hardgekookt ei perfect wilt pellen.

De schaal of het vlies blijft gemakkelijk aan het eiwit kleven, waardoor het ei breekt of in moeilijk te verwijderen stukjes uiteenvalt.

Hier kan de wetenschap in de keuken erg nuttig zijn. Sinds de jaren zestig bestuderen onderzoekers de factoren die het proces beïnvloeden. Deze keer zijn de aanbevelingen eenvoudiger en veel praktischer dan een half uur in de keuken staan om de perfecte kooktijd te bereiken.

Een van de belangrijkste trucs is om te verse eieren te vermijden. Na verloop van tijd stijgt de pH-waarde van het eiwit en wordt het alkalischer. Idealiter ligt deze tussen 8,7 en 8,9, zodat de schaal gemakkelijker loskomt.

Door de temperatuur van het kokende water te verlagen voordat u de eieren erin legt, kan het vlies loskomen van de schaal.

De temperatuur waarbij de eieren worden bewaard, is van invloed op het eindresultaat. We weten dat ze in de koelkast bij 0 tot 4 graden Celsius moeten worden bewaard om de voedselveiligheid te garanderen.

Deskundigen beweren echter dat ze twee uur voor het koken uit de koelkast kunnen worden gehaald om de temperatuur te verlagen en de schaal gemakkelijker te kunnen verwijderen.

Het belang van koken en kamertemperatuur

Door het water aan de kook te brengen en het vuur te verminderen voordat u de eieren voorzichtig in het water legt, komt het vliesje dat de schaal met het eiwit verbindt los. De eieren moeten echter op kamertemperatuur zijn om te voorkomen dat ze barsten of breken door de thermische schok.

Nadat u ze de gewenste tijd hebt gekookt, kunt u ze afkoelen in ijswater. Deze tip, gedeeld op de website The Conversation door Polly Burey, docent voedingswetenschappen aan de Universiteit van Queensland, kan helpen om het eiwit los te maken van de schaal.

Het effect van azijn en zuiveringszout

De Australische onderzoekster onthult nog meer trucs in haar artikel “Is there a best way to peel a boiled egg?”: het toevoegen van azijn of bakpoeder aan het kookwater kan een groot verschil maken.

Azijn lost het calciumcarbonaat in de schaal op, terwijl natriumbicarbonaat dankzij zijn alkalische pH-waarde het loskomen van het vlies vergemakkelijkt.

Dankzij de wetenschap kunt u eindelijk een ei op uw bord hebben dat zo perfect is dat het zonde is om het op te eten. Maar een echt gelukkig einde in de keuken is wanneer zelfs de schalen worden gebruikt.

Wist u dat u ze op duizend-en-één manieren kunt recyclen, van compost tot afweermiddel tegen slakken in de tuin en biologisch afbreekbare potjes voor zaailingen?