Wat zijn kaarsenbekers? Je hebt ze vast wel eens gezien bij de kruidenier, coffeeshops, supermarkten, religieuze plaatsen, begraafplaatsen, voor afbeeldingen van godheden en… zelfs in je kast? Ook wel bekend als kaarsen in een glas, zijn dit kaarsen die in een glas of ander materiaal zoals plastic zitten met een soort bescherming. Ze kunnen verschillende ontwerpen en kleuren hebben en worden vaak gebruikt als decoratieve objecten naast hun hoofdfunctie van verlichting.
Het is precies het decoratieve aspect dat veel mensen, vooral onze ooms of grootmoeders, doet geloven dat kaarsenbekers een goed alternatief zijn voor drinkglazen. Dit is echter niet zo eenvoudig als het lijkt en kan leiden tot gezondheidscomplicaties.
Wat zijn de risico’s van het gebruik van kaarsenbekers voor het drinken van dranken?
Zoals we al hebben gezegd, is het heel gewoon dat als we in de kasten van onze grootmoeders, ooms of familieleden kijken, we de karakteristieke kaarsenglazen vinden, maar nu met een ander gebruik: om vloeistoffen uit te drinken. Het probleem is dat kaarsen, zelfs als ze zelfgemaakt zijn, elementen zoals paraffine in hun ingrediënten hebben. Dit is een giftige stof en als je het inslikt, kun je darmobstructie veroorzaken, wat leidt tot buikpijn, misselijkheid, braken en mogelijk constipatie.
Daarnaast zijn er kleurstoffen, smaakstoffen, zware metalen en zelfs giftige stoffen die uit de kaars komen en in het glas doordringen. Dit is problematisch omdat ze niet zichtbaar zijn en als ze niet goed worden schoongemaakt, kun je je drankjes of eten besmetten, of je glazen kunnen bacteriën of micro-organismen in de wasresten hebben die maaginfecties kunnen veroorzaken.
Een ander probleem is dat de meeste van deze glazen niet voedselveilig zijn. Dat wil zeggen dat het glas is ontworpen en gefabriceerd om in direct contact te komen met voedsel en dranken zonder enig risico voor je gezondheid. Hetzelfde geldt voor plastic bekers, die een mate van bescherming hebben die ervoor zorgt dat we direct kunnen eten. Kaarsen hebben, omdat ze voor commercieel gebruik zijn, deze certificering niet als prioriteit en worden daarom niet aanbevolen.
Is er een manier om kaarsenbekers te gebruiken om vloeistoffen uit te drinken?
Als jij of je gezin deze glazen ondanks deze waarschuwingen toch voor persoonlijk gebruik willen gebruiken, zijn ze idealiter van glas. Zodra je dit materiaal hebt, moet je het lege glas wassen en steriliseren om , voor zover mogelijk met deze materialen, alle micro-organismen of sporen van kaarsingrediënten te elimineren. Daarom zijn de te volgen stappen
- Smelt de was of wasresten met kokend water. Laat het product op zichzelf drijven totdat het water is afgekoeld.
- Was het glas met zeep en heet water om alle grote resten die er nog in zitten te verwijderen.
- Er zijn veel methoden om glazen te steriliseren, maar de traditionele methode is om ze minstens 10 minuten in een pan met kokend water te dompelen. Als je ze eruit haalt, wacht je tot ze droog zijn.
- Het is optioneel, maar je kunt ze opnieuw wassen om 100% te controleren of ze schoon zijn.